LA 33 op Festival Latinoamericano Rotterdam.

LA 33 op Festival Latinoamericano Rotterdam.

De vrijdagavond van het festival Latinoamericano is omgedoopt tot heuse Afrocubaanse salsa-avond! Het is gelukt om de twaalfkoppige Colombiaanse band La-33 (spreek uit: la trenty-tres) te contracteren voor een spetterend concert. Bezetting: Sergio Mejia – dirigent, bas, Santiago Mejia – keyboards, Guillermo Celis – zang, Edgardo Julio – zang, David Cantillo – zang, Roland Nieto – trompet, Vladimir Romero – trombone, José Miguel Vega – trombone Adalber Gaviria – tenor & baritonsax, Alejandro Perez – percussie, Diego Sanchez – percussie, Juan David Fernandez – percussie

vr 19 aug | 20:30
LantarenVenster Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam
http://www.lantarenvenster.nl/81-Contact

La-33 is een salsagroep uit Bogotá, in 2002 opgericht door de broers Sergio en Santiago Mejia. De groep mengt afrocubaanse salsa met rock, pop en jazz, en wordt beschouwd als een van de beste salsabands van Colombia. In 2007 had de band een gigantische danshit met La Pantera Mambo, hun salsabewerking van het bekende nummer The Pink Panther van Henry Mancini. Deze hit maakte het orkest meteen tot één van de grootste en hotste salsa-sensaties van dat moment: La-33 toerde langs alle uithoeken van de wereld en speelde zalen plat van Japan tot in de VS. Volgens de kenners combineert La-33 het beste van de New Yorkse Afrocubaanse salsa uit de jaren zeventig met de typische agressieve mambo-sound gespeeld op trombones a la Willie Colon en Barry Rogers.

Deze Colombiaanse salsagroep heeft zich vernoemd naar de Calle 33, een straat in een roemrucht ghetto in Bogotá. In een aldaar gelegen kerk begonnen ze te repeteren. Hun muzikale aanpak heeft hen een flinke dosis street credibility opgeleverd. De strakke en aanstekelijke arrangementen zetten het publiek in vuur en vlam. Hun debuutalbum LA-33 was het best verkochte latin album in Nederland in 2005/2006. LA-33 verraste met originele, extraverte afrocubaanse salsa met invloeden uit de gouden jaren zeventig, boogaloo, latin jazz en mambo. Met hun tweede album Gozalo mengen ze hun invloeden met een modern geluid.

LA 33 brengt de warme en spetterende sfeer van de klassieke salsa uit Cuba, Puerto en New York. LA 33 is een conjunto die de afrocubaanse sound vermengt met de warme en passievolle muziek uit Cuba en de klassieke salsa (o.a. mambo, guaracha, descarga, boogaloo, son montuno) uit New York. Dit Colombiaanse orkest is op dit moment een van de weinige orkesten die het bijzondere klassieke salsa- en latin repertoire van de jaren 60 en 70 brengt, die ons doet herinneren aan Willie Colon (de trombonist Vladimir Romero e.a.) en Hector Lavoe (de zanger Guillermo Celis).

In het repertoire van deze Colombiaanse salsagroep vind je alle grote namen uit het heden en verleden van de salsa terug, zoals Eddie en Charlie Palmieri, Willie Colon en Hector Lavoe, Oscar de Leon, Isaac Delgado, El Gran Combo en vele anderen. In de jaren 60 en 70 was er weinig geld maar de latin-hype liet opnieuw van zich horen in New York met o.a. de Eddie en Charlie Palmieri, Willie Collon, Hector Lavoe en Fania All-Stars. Jazz- en Rock-invloeden gaven de conjuntos in deze periode een agressieve mambosound mee en maakten de afrocubaanse descargas (gebaseerd op de Cubaanse rumba abierta/son montuno/guaracha) of ‘salsa’ een spreekbuis voor een generatie latinos, die in de barrios van New York moesten overleven. Johnny Pacheco, Ray Barretto, Larry Harlow waren allen verbonden met de Fania-All Stars maar deden daarnaast ook hun eigen projecten. Deze klassieke Fania salsa/mambo sound verspreidde zich over geheel Latijns-Amerika waaronder Colombia.

De jonge band La 33 trad met haar klassieke afrocubaanse salsa in Nederland al meerdere keren op tijdens de festivals Mundial, Latin Villaga en Amsterdam Roots. Inmiddels deelden ze al het podium met Willy Colón, Los Van Van en Chucho Valdez.

In LantarenVenster zullen de heren onherroepelijk losgaan en een dampend, stomend salsafeest neerzetten, dat wordt opgevolgd door een salsa-dansavond in de foyer met Salsa aan de Haven!
http://www.lantarenvenster.nl/36-5313-La-33

La noticia original en el siguiente enlace:

CUBAFORUM

No Comments

Post a Comment